Groepenkast laten vervangen
Wil je de groepenkast voor je elektrische installatie laten vervangen? Dan wil je uiteraard dat dit gebeurt door een erkende en ervaren elektricien. De groepenkast is tenslotte het hart van de elektrische installatie van je woning of bedrijfspand. Je moet er niet aan denken dat hier fouten worden gemaakt die de meest gevaarlijke situaties kunnen opleveren.
Wanneer moet een groepenkast worden vervangen?
Er zijn verschillende situaties waarin het vervangen van de groepenkast of ook wel meterkast genoemd, nodig kan zijn. Soms is ook het uitbreiden van een bestaande groepenkast een optie, vraag altijd advies aan een elektromonteur voor een goed advies.
Verbouwing
Als een woning en bedrijfspand grondig wordt verbouwd of uitgebreid, wordt vaak ook de elektra onder de loep genomen. Wanneer de groepenkast al wat ouder is, bijvoorbeeld als er nog een stoppenkast gebruikt wordt of er zijn maar enkele stroomgroepen beschikbaar, is het vervangen van de groepenkast al snel nodig. Er zijn inmiddels zoveel stroomgebruikers meer dan vroeger, dat bij een verbouwing de oude groepenkast onvoldoende ruimte biedt. Bovendien zijn moderne groepen beveiligd met automaten in plaats van ouderwetse stoppen en daarmee veel gemakkelijker te bedienen.
Nieuwe keuken of andere apparatuur
Een nieuwe keuken wordt vaak voorzien van een elektrische kookplaat, oven, magnetron, vaatwasser en steeds meer keukenapparatuur op elektriciteit. Een oudere meterkast is vaak niet toereikend en dan wordt een nieuwe groepenkast geïnstalleerd, om de nieuwe apparatuur veilig te kunnen gebruiken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld airco’s, drogers, warmtepompen en laadpunten voor een elektrische auto. Ook bij het gebruik van zonnepanelen kan het nodig zijn om een nieuwe groepenkast te laten installeren.
Veiligheid
In oudere woningen is in sommige gevallen geen aardlekschakelaar aanwezig. Deze beveiliging zorgt ervoor dat bij lekstroom, door bijvoorbeeld een kortsluiting, de stroom meteen wordt uitgeschakeld. De veiligheid van elektra is hierdoor enorm verbeterd en sinds 1975 is een aardlekschakelaar dan ook verplicht. Niet alleen de aardlekschakelaar is van groot belang voor de veiligheid. Ook wanneer er steeds meer stroomgebruikers achter een stroomgroep komen, is het voor de veiligheid en betrouwbaarheid van de installatie nodig hier tijdig de groepenverdeling op te herzien of uit te breiden. Laat u gerust door ons adviseren.
Moderne groepenkast: eisen
- Sinds 1975 is bij een nieuwe of gewijzigde installatie een aardlekschakelaar verplicht.
- Sinds 2005 moeten alle groepen achter minimaal twee aardlekschakelaars zijn verdeeld.
- Een nieuwe eindgroep moet altijd achter een aardlekschakelaar worden beveiligd.
- Er mogen maximaal 4 eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst.
- Sinds 2005 moet een nieuwe groepenkast zijn voorzien van een hoofdschakelaar.
Specialist vervangen groepenkast
Wij zijn erkend elektrotechnisch installateur en vervangen constant meterkasten en stoppenkasten. Vraag gratis een offerte aan, zonder enige verplichting of neem contact op als je twijfelt over de kwaliteit van je elektrische installatie. We hebben hiervoor een gemakkelijk in te vullen digitaal formulier, zodat we snel een offerte op maat voor je kunnen samenstellen. Zo heb je snel duidelijkheid over de kosten voor je nieuwe groepenkast. Wil je eerst advies? Neem dan contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Vragen over het vervangen van een groepenkast? Hier hebben we een lijst met veel gestelde vragen geplaatst waarin het antwoord op uw vraag wellicht te vinden is. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact met ons op.
Veen Elektrotechniek is een erkent vakbekwaam installatiebedrijf. Wij zijn aangesloten bij InstallQ. Tevens beschikken wij over zegel- recht bij netbeheerder Enexis.